Akvaryum Kurulumu
Değerli akvarist akvaryum kurmaya karar verdiğiniz için sizi tebrik ederim. Akvaryum gerçekten de müthiş bir hobidir. yalnız akvaryum bakmak çok kolay olmakla beraber zorluklarının da olduğunu unutmayın. Bitkilerle, kayalarla ve ağaç kökleriyle dekore edilmiş güzel bir akvaryumda yüzen renkli balıkları izlemek ayrı bir zevktir. Akvaryum dinlendirir, stresi azaltır. Hatta akvaryuma bakanların kalp atışlarının yavaşladığı bilimsel bir gerçektir.
AKVARYUMU NEREYE KURALIM:
Akvaryumu pencereden biraz uzak, Günde birkaç saatten fazla güneş almayacağı, oturma yerine yakın, Uygun yükseklikte (tabandan 80–90 cm. yükseklikte) Elektrik fişine yakın bir yere kurulmalıdır.
NASIL BİR AKVARYUM ALALIM
Eski çerçeveli akvaryumların modası geçmiştir. Silikon ile yapıştırılmış çerçevesiz akvaryumlar tercih edilmelidir. İlk başlangıçta 50–70 litrelik akvaryumlar yeterlidir. Akvaryum camı düzgün ve yeterli kalınlıkta olmalıdır. Ucuzluğuna bakılarak ince camlı akvaryum satın alınması hatalı olacaktır. Cam kalınlığı en az 4. mm. olmalıdır. Akvaryum sağlam, düzgün ve iyi yapılmış olmalıdır. Arzu ettiğiniz ölçüde bir akvaryum bulamazsanız akvaryumcunuz istediğiniz ölçülerde bir akvaryum yaptıracaktır.
AKVARYUM KURULUMU
Pek çok durumda, süs balıklarının çeşitli türleri bir akvaryumda, tutulabilir. Bunu yaparken balıkların doğal ortamlarında nasıl yasadıklarını göz önüne almalısınız.Hangi süs balıkları birbiriyle uyumludur, her biri için nasıl su özellikleri gereklidir? Bir sonraki bölümde sera süs balıklarınızı doğru biçimde seçmeniz ve tatlı su akvaryumlarında bunları bir su dünyası oluşturacak biçimde bir araya getirmeniz için bir kaç tavsiye vermektedir.
Tıpkı bizim dünyamız gibi, su dünyasındaki her balık türünün kendi özel nitelikleri ve gereksinimleri vardır ve her zaman diğer balıklarla uyumlu değillerdir. Ayrıca farklı türlerin bölgesel davranışlarını, sessizlik gereksinimlerini, uyku ve yiyecek alışkanlıklarını göz önünde bulundurmak ve birbirleri ile uyumlu olan türleri bir arada bulundurmak da önemlidir.
Akvaryumunuz denendikten ve normal suyla (hiç bir katkı maddesi kullanılmadan) temizledikten sonra. Akvaryumunuzun bulunacağı odanın yeri kimseyi rahatsız etmeyecek güneş almayacak gölgede duracak şekilde sağlam bir yere yerleştirdikten sonra. Kuruluma başlayabiliriz. Zemin: Akvaryuma en fazla 2 cm kalınlığında olacak şekilde sera floredepot doldurun ve bunu 5. cm kalınlığında yeni yıkanmış ince taneli akvaryum kumuyla örtün.İlk safhada, sera floredepot bitkilerin güçlü köklere ve yeşil yapraklara sahip olabilmesi için ihtiyaç duydukları besinleri sağlar. Zemin kelimenin tam anlamıyla balık ve bitkilere başarılı bir şekilde bakılabilmesi için gerekli temeli oluşturur. Kirlerin ayrışması için gerekli olan bakterilerin yerleşebilmesi için çok elverişli bir ortam, ayrıca bitkiler için destek sağlar.
Bundan sonra "üst tabaka" olarak ince taneli (2 – 4. mm) çakıl ya da 1,5. mm boyunda tanelere sahip olan dere kumuna ihtiyaç vardır. Eselemeyi seven zırhlı kedibalığı gibi balıkların yaralanmasını önlemek için keskin kenarlı çakıldanı(bazalt kırıntısı ya da seramik kırıntısı gibi) kaçının. Çakıl koyu renkli olmalı, asla parlak beyaz olmamalıdır. Parlak renkli çakıl balıkları rahatıız eder ve strese neden olur. Ayrıca süs balıklarının muhteşem renkleri koyu renkli çakıl üzerinde daha canlı görünür. Çakılı her zaman akvaryum malzemesi satan dükkânlardan satın alın ve asla yapı malzemesi satan dükkânlara rağbet etmeyin.
Akvaryumcunuzdan alacağınız çakılın akvaryum suyunu kirletmeyeceğinden emin olabilirsiniz. Kullanmadan önce çakılı musluk suyunun altına tutarak iyice temizleyin. Sera floredepot gerekli besinleri, çok değerli hümik asitleri ve eser elementleri içerir ve kök salmanın ilk safhasında (4 – 6 hafta) bitkilerin kuvvetli köklere ve koyu yeşil yapraklara sahip olmaları için gerekli olan her şeyi saclar. Tabi ki sera floredepot nitrat ve fosfat içermez. Sera floredepot'u bitkilerin ekilmesi için ayırdığınız boşluğa eşit olarak dağıtın.
Akvaryuma su koymak için öncelikle kumun karışmasını önlemek üzere kumun üzerine düz bir tabak yerleştirin. Daha sonra tabanın üzerine akvaryumun 2/3'ü dolana kadar ilik su (24 -26.°C / 75 -79.°F) dökün. Akvaryum termometresi ile sıcaklığy kolaylıkla izleyebilirsiniz.
Balıkların gereksinimleri doğrultusunda hazırlanmadığı sürece, musluk suyu akvaryum için uygun değildir. Musluk suyunda bulunan klor ve diğer dezenfektanlar, metal iyonları ve çeşitli tuzlar balıklara, bitkilere ve mikroorganizmalara zarar verebilir.Sudaki karbonat sertliği (KH) ve pH değeri en önemli temel su parametreleridir. Satıcınız beslemek istediğiniz balıklar için hangi pH değerlerinin uygun olduğunu size söyleyecektir. Karbonat sertliği pH değerini düzenler. Bu değer karma akvaryumlarda 5 ile 10°d KH arasında olmalıdır.
Akvaryumda gerçeklesen biyolojik indirgeme süreçleri ve bitkilerin karbondioksit tüketimi nedeniyle olusun değişikliklerde tampon vazifesi görerek dengeler. Karbonat sertliğini öncelikle sera KH-Test kullanarak ölçün ve gerekli olması halinde kullanım talimatlarına uyarak sera KH-plus ile değeri artırın. Sonra sera pH-Test maddesi ya da elektronik sera pH metre kullanarak pH değerini belirleyin. Farklı balık türleri farklı pH değerleri gerektirir. Doğru pH değerini sera pH-plus ya da sera pH-menus ürününü kullanım talimatlarına uygun bir şekilde kullanarak kolay ve güvenli bir şekilde ayarlayabilirsiniz.
Musluk suyu klor ve diğer dezenfektanların yani sıra çözülmüş tuz ve zararlı ağır metal artıkları içermektedir. Sera aqutan ağır metalleri hızla ayrıştırır, suyu temizler ve çözülmüş tuz ile klorun etkilerini yok eder. Sera aquatan içerdiği çok değerli B vitamini ve deri koruyucu kolloidleriyle balıkların mukoza tabakasını korur. Sera morene, içerdiği doğal turba özü, eser elementler ve hümik asitler ile characin, barbus, kedibalığı ve Güney Amerika Çikliti gibi tropikal tatlı su balıkarı için ideal su hazırlama malzemesidir. Sera morena istenmeyen bakteri, mantar ve alglerin gelişmesini önler. Suyun sera nitrivec kullanılarak biyolojik olarak hazırlanması özellikle çok önemlidir. Sera nitrivec, doğal bir mikro bitki örtüsü oluşturan ve bir kaç saat içerisinde kirliliğe neden olan yabancı maddeleri yok eden farklı temizleyici ve atik azaltıcı bakteri kültürleri içerir. Filtre ve termometre takılır. Filtreden gelen akimin ısıtıcıya vurmasını sağlayınız. Su dolaşım yaptıkça ısınacak ve akvaryum ısısı hep ayni kalacaktır.
Akvaryuma bitki dikimi
Sonra bitkilendirme yapılır. Bitkilerin kök uçları keskin bir makas ile kesilir. Aşağıda gösterilen tabelada görüldüğü gibi akvaryumunuza yerleştirilir. Bitkilerinizi yerleştirirken dikkat edeceğiniz önemli bir konu ise, hızlı büyüyen bitkileri akvaryumunuzun en arka tarafına, orta hızda büyüyen bitkileri ise akvaryumun orta kısmına, ya da? Büyüyen bitkileri ise akvaryumun ön tarafına yerleştiriniz. Dikkatle söylemekte yarar var(akvaryumunuzun en ön kısmına bitki yerleştirmenizi tavsiye etmiyoruz. Çünkü balıkların ve çöpçü balıklarının rahatça kumumla oynayacaklarını düşünmelisiniz, çöpçü balıkları temizlemeli balıkları izleyendenler balıkları akvaryumun ön tarafından rahatça görülmesini sağlayınız.
Balıklara akvaryumunuzun ön kısmında bir yer açmak, balıklarınızın rahatça yüzebilecekleri yerler açmak daha doğru olacaktır. En sonunda akvaryumunuz kuruldu, dekore edildi ve bitkiler dikildi; filtre, ısıtma ve aydınlatma doğru şekilde çalışıyor. Artik balıklarınızı akvaryuma bırakabilirsiniz.
Biyolojik parçalanmayı da ayni zamanda bağlatabilirsiniz. Bir akvaryumdan diğerine parametrelerin değişmesi balık için travma tik olabilir; bu yüzden lütfen balıkların akvaryuma bırakılması hakkındaki tavsiyemizi göz önünde bulundurun
. *- Akvaryumu kenarından 2 cm boşluk kalana kadar suyla doldurun. Sonra sera aquatan (pH değeri 6,5 -7,5) ekleyin.
*- sera aquatan ekledikten en erken bir saat sonra sera nitrivec ekleyin. Filtreyi çalıştırın.
*- Sonraki gün balıkların %10'unu suya bıırakın (1. Gün).
*- 10 gün boyunca her gün sera nitrivec (normal doz) ekleyin. Böylelikle filtre bakterilerinin faaliyete geçmesini çabuklaştırmış olacaksınız.
*- 4. gün balıkların %30'unu suya bırakın. Alg yiyiciler ve birkaç dipte yasayan balıkla bağlayın.
*- 5. ve 7. günlerde amonyum ve nitrit seviyelerini kontrol edin.
*- 8. gün balıkların diğer %30'unu suya bırakın.
*- 10. günde amonyum ve nitrit seviyelerini kontrol edin.
*- 11. gün balıkların kalan %30'unu da suya bırakın.
*- Başlangıçta yem olarak küçük miktarlarda sera vipan kullanın