Balık Seçimi
Nasıl balık seçelim?
Akvaryuma kaç tane balık koyabilirim?
Akvaryuma hangi balıklardan ne kadar koyabilirim sorusuna cevap verebilmek için üç temel noktaya dikkat etmek gerekir:
1) Seçilen balık türleri birbirleriyle uyumlu mu?
Aynı akvaryuma koyacağınız balık türlerinin hem fiziksel gereksinimler (yer ihtiyacı, sıcaklık, pH, GH, KH vs.) hem de davranış biçimleri açısından (beslenme, saldırganlık, bölge büyüklüğü vs.) birbirleriyle uyuşmaları gerekir. Sonradan pişman olmamak için kesinlikle görüntüsüne kapılarak anlık isteklerle balık almayın. Almayı düşündüğünüz balık hakkında mutlaka önceden akvaryumcunuzdan bilgi toplayın. Uyumlu türlerin seçimi konusunda daha ayrıntılı bilgi için bakınız:
Türlerin seçimi
2) Akvaryumunuzun büyüklüğü hangi türler için uygun: balıklar sadece fiziksel nedenlerden değil, davranış biçimleri nedeniyle de yere gereksinim duyarlar. Kendilerine dar gelen, hareket alanlarını kısıtlayan akvaryumlarda kendilerini huzursuz hisseder, genellikle de kısa ömürlü olurlar. İyi akvaryum yayınlarında, her balık türünün konulabileceği en küçük akvaryumun büyüklüğü belirtilir.
Önce hangi türlerin akvaryumunuzda yaşatılabileceğinizi araştırınız. Herhangi bir türü, kesinlikle kendisi için belirtilen minimum ölçülerden küçük bir akvaryumda tutmayın. Örnek olarak, yetişkin Melek balıklarını 150 litreden, Discusları ise 200 litreden küçük akvaryumlara koymamak gerekir. Bu balıkları daha küçük akvaryumlarda da yaşatmak ve hatta üretmek mümkündür. Fakat bu, aslanları kafeslerde esir tutup üretmeye benzetilebilir. Bir akvaristsin amacının sadece yaşatmak ve üretmek değil, türleri dolasıyla uygun şartlarda yaşatmak Olduğu unutulmamalıdır. Aksi halde akvaryumculuk düzeysiz ve bencilce bir uğraş haline gelir.
Genel bir kural olarak, düzenli bakılabildiği sürece, akvaryum ne kadar büyük olursa balıklar o kadar sağlıklı ve uzun ömürlü olurlar.
3) Her şeyi araştırdım, şimdi kaç balık koyabilirim:
Boyları 4–5 cm. kadar olan küçük balıklar için (akvaryumun iyi filtre edilmesi şartıyla) bu basit kural verilir:
Akvaryumun litre cinsinden hacmi kadar toplam cm balık boyu Hesap yapılırken her zaman için balıkların yetişkinken varacakları boy dikkate alınmalıdır. Örnek olarak, 100. litre su alan bir akvaryuma yetişkin boyları 5 cm olan Platinlerden 10 adet, 4,5 cm olan Neon Tetralardan 11 adet konabilir. Böylece toplam balık boyu 99,5 cm olur.
Balık türleri büyüdükçe hacim/boy doğru orantısı bozulur ve cm boy başına daha çok litre akvaryum suyu gerekir. Boy başına gereken su hacmi biraz da türün özelliklerine (ağırlığı, metabolizma hızı gibi) bağlıdır. Örneğin yetişkin boyu 15 cm. ulaşan bir Melek balığı için en az 25. litre su hacmi düşünülmelidir. Yetişkin bir Discus (15–20 cm) için ise en az 50 litre su hacmi önerilir.
Genel olarak, boyu 9–10 cm olan balıklar için en az 15. litre su hacmi düşünülmelidir.
AKVARYUMA BALIĞI ALIŞTIRMAK:
Değerli akvarist almış olduğumuz balık çok ufak bir çanlı ve tamamen su degerlerine bağlı olarakta yaşamı devam eder. Akvaryumcunuzdan aldığınız balığı önce temiz bir kabın içine koyun sonra kendi akvaryumunuzsa tasa yavaş yavaş 15–20 dk boyunca su aşılayın ve daha sonra balıklarınızı kepçe ile akvaryumunuza kuyun.
Bunun sebebi almış olduğunuz balık akvaryumcunuzdaki su değerlerine alışmıştır, su degerlerinin farklılığı balığınızın ölümüne sebep olacaktır bu yüzden yukarıda belirttiğimiz şekilde balığınızı akvaryuma koyarsanız sizde üzülmemiş olursunuz.
NOT: Balığınızı akvaryuma koyduktan sonra ışıkları kapalı tutun çünkü önceki balıklarınız yeni gelenlere zarar verebilir. Mümkünsüde bunu akşam saatlerinde yapın sabaha kadarda balıklar birbirine alışmış olurlar